2015. szeptember 1., kedd

Hogyan állítható be egy kávé daráló?

Rendszerint találkozok azzal az esettel amikor a „szerelő” megkéri az alkalmazottakat, hogy ne nyúljanak a kávé darálóhoz. Nyilván ennek meg van az oka, mert sokan félnek a darálótól és pánikba esnek, ha még jobban elállítják azt. Pedig ennek a működése, nem bonyolult és remélem ezzel a kis segédlettel tudom segíteni a munkátokat.

Alapvetően két irányt tudunk meghatározni:

-          növeljük a kések közötti távolságot (durva szemcseméret)
-          csökkentjük a kések közötti távolságot (finom szemcseméret)

Az alábbi képen láthatjátok, hogy egy mazzer darálón milyen irányban, milyen szemcseméretet kapunk. Megjegyezném, hogy vannak olyan darálók ahol ez ellentétesen működik, de majdnem minden esetben jelzik nekünk, hogy mikor durvább, vagy finomabb az őrlemény.


Hogy milyen fokozaton optimális a beállítás az mindig az adott kávétól függ ezért próbálgatni kell a különböző variációkat és ha az előző cikkben megadott paraméterek teljesülnek, akkor megfelelő a beállítás. Az őrlő tárcsa adottságai miatt, rendszerint a finom szemcseméret közelében fogjuk megtalálni a megoldást, ha nagyon gyorsan folyik le a kávénk, az azt jelzi, hogy még bőven állíthatunk a finomabb őrlemény irányában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése