Hogyan állítható be egy kávé daráló?
Rendszerint találkozok azzal az esettel amikor a „szerelő”
megkéri az alkalmazottakat, hogy ne nyúljanak a kávé darálóhoz. Nyilván ennek
meg van az oka, mert sokan félnek a darálótól és pánikba esnek, ha még jobban
elállítják azt. Pedig ennek a működése, nem bonyolult és remélem ezzel a kis
segédlettel tudom segíteni a munkátokat.
Alapvetően két irányt tudunk meghatározni:
-
növeljük a kések közötti távolságot (durva
szemcseméret)
-
csökkentjük a kések közötti távolságot (finom
szemcseméret)
Az alábbi képen láthatjátok, hogy egy mazzer darálón milyen
irányban, milyen szemcseméretet kapunk. Megjegyezném, hogy vannak olyan darálók
ahol ez ellentétesen működik, de majdnem minden esetben jelzik nekünk, hogy mikor
durvább, vagy finomabb az őrlemény.
Hogy milyen fokozaton optimális a beállítás az mindig az
adott kávétól függ ezért próbálgatni kell a különböző variációkat és ha az
előző cikkben megadott paraméterek teljesülnek, akkor megfelelő a beállítás. Az
őrlő tárcsa adottságai miatt, rendszerint a finom szemcseméret közelében fogjuk
megtalálni a megoldást, ha nagyon gyorsan folyik le a kávénk, az azt jelzi,
hogy még bőven állíthatunk a finomabb őrlemény irányában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése