Barista hírek

Az Ír Kávé története


Az írországi Limerick megyei repülőtér a két háború közti időszakban az Amerika és Európa közötti légiforgalom egyik fontos csomópontja volt. Innen indultak, és itt szálltak le a két kontinens közti utasforgalmat bonyolító vízi repülőgépek.
Történt egyszer, hogy viharos időjárás miatt az egyik hidroplán visszafordulásra kényszerült. A viharvert utasok az öbölbe visszaérkezvén mind betömörültek a légikikötő utasellátójába. Joe Sheridan, az étterem konyhafőnöke, megindulva az utasok állapotán, a tettek mezejére lépett. A póruljárt vendégeknek új szívmelengető italt kevert: elkészítette az első ír kávét. A legenda még hozzáteszi, hogy egy vendég kérdésére - Uram, ez brazil kávé? - Sheridan így válaszolt: - Nem, ez ír kávé. Az ital csupán 1952-ben jutott el San Franciscóba.
Az ital születési helyén, a Joe Sheridan Bárban ma is meg lehet kóstólni az eredeti ír kávét. A Shannon repülőtér helyén minden év augusztusában parádéval, koncertekkel tarkított Ír Kávé Fesztivált tartanak.


Dugattyús kávéfőző

Az Egyesült Államokban French Press néven vált híressé a dugattyús kávéfőző, mellyel kiváló minőségű kávét lehet készíteni.
Feltalálását állítólag egy olasz Caliman nevezetű úriembernek köszönhetjük, aki 1933-ban eladta a módszert egy Svájci úriembernek, aki így menekült meg a II. világháború alatt Olaszországból.
A világ minden táján előszeretettel alkalmazott módszer a dugattyús eljárás, mivel az őrölt kávé minden íz és aroma anyaga kinyerhető, gyorsan és könnyedén. Semmi másra nincs szükségünk mint forró vízre és durvára őrölt kávéra, nameg néhány perce, hogy kiváló kávéitalt kapjunk. Előnye abban rejlik, hogy más technológiákkal szemben nem kerülnek idegen ízek a kávé italba, gondolhatunk itt például a filter papírjára.
A french press másik előnye, hogy különböző méretekben kapható így mindig annyi kávét készíthetünk, amennyire szükségünk van.
Egyetlen hátránya, hogy a kávé gyorsan kihűl az edényben, ami miatt a kávét elkészítése után rögtön el kell fogyasztanunk. Hazánkban még nem elterjedt, de külföldön már elektromos illetve termoszos kivitelben is kapható, ami az ital melegen tartásáról gondoskodik.
 Barista képzés:

A zöld tea
Megannyi teafajtát ismerünk hazánkban és Európában, gondolhatunk itt a fekete vagy a gyümölcs illetve a gyógynövényekből készített teákra. Azonban manapság egyre nagyobb teret hódít a zöld tea.
A tea ivás szokása Kínából ered. Mint oly sok más dolog a teaivás is uralkodói kiváltság volt, annál is inkább, hogy a legendák szerint Sen-nung császár Kr. e. 2737-ben ivóvizét forraltatta, amikor is a kávé cserje egy leve belehullott a csészéjébe, mely megízesítette italát. Nem sokkal ez után arra is rájöttek, hogy a tea élénkít is. A kávéval összehasonlítva a teában sokkal több koffein található illetve a kávé koffeinjének lökésszerű felszívódásával szemben a zöld tea koffein tartalma fokozatosan szívódik fel szervezetünkben.
A fekete teával ellentétben a zöld teát nem erjesztik. A szüret után gőzöléssel, vagy melegítéssel lebontják a tealevelekben található a polifenol-oxidáz enzimeket, így az erjedési folyamatok leállnak. Ezután a leveleket formázzák (például összesodorják), majd kiszárítják és a minőségtől függően válogatják. A legmagasabb kategóriájú teák feldolgozását kézzel végzik.
Rendkívüli jótékony hatása miatt előszeretettel alkalmazzák a manapság igen divatos alternatív gyógyászat egész területén.
Segít az immunrendszer megerősítésében, meggátolja a fogszuvasodást, illetve hatékonyan előzi meg a daganatos megbetegedéseket is.
Egy kínai felmérés szerint a fogyókúra egyik leg természetesebb módja. Napi három csésze zöld tea elfogyasztása a fő étkezések után, havi 1-2kg súlycsökkenéssel jár.
A zöld tea helyes elkészítésénél figyelembe kell vennünk a származási területet és ettől függően 1-5 percig kell áztatnunk a tealeveleket körülbelül 80 fokos vízben. Alapvető szabály, hogy a teát sohasem szabad főzni, forralni, hanem csak forró vízzel leönteni. Sokak szerint a második forrázással újabb értékes anyagokat nyerhetünk ki a levelekből, bár itt már 6-8 perces áztatás is engedélyezett.

A koffein

A kávé legismertebb hatóanyaga a koffein néven ismert alkaloid. Koffeint a kávén kívül kis mértékben tartalmaz a tea, a kóladió és a kakaó is. A koffein fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést, növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet, tágítja az agyi ereket, szűkíti a bélben levő ereket, vizelethajtó. Megszünteti az álmosságot, javítja a hangulatot, stimulálja az agykérget, gyorsítja a gondolkodást, átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő, amelyet rohamos teljesítménycsökkenés követ. Egy csésze kávé elfogyasztása után 5 perc múlva a test szinte minden szövetében kimutatható a koffein. Koncentrációja kb. félóra alatt eléri a maximumot, majd lassan lecsökken. 3-6 óra múlva a koncentráció mintegy a fele a maximumnak. Nagy koffeinadag (kb. 300 mg fölött) kézremegést, vértolulást, szívtáji nyomást okoz.
A koffein mellett a kávéban sokféle sav is található, amelyek a kávé ízét befolyásolják. Például a csokoládé ízért a 2-metil-valeriánsav, a karamell ízért a piroszőlősav a felelős.


SCAE Gold Cup Program

Az Európai SCAE Szövetség nevével fémjelzett program célja, hogy az áruházak polcain található kávék kategorizálásában segítse a pörkölő cégeket, a kávézó tulajdonosokat illetve a hétköznapi fogyasztókat.
A Gold Cup Program a hétköznapi kávé fogyasztás színvonalát szeretné emelni, illetve egy nemzetközileg elfogadott kávé készítési normát állít fel.


Ezzel a rendszerrel megkapjuk az adott kávé lefőzéséhez szükséges víz hőmérsékletét, az áztatási időt, az optimális őrlést és szemcseméretet.11. Barista Világbajnokság London, végeredmények

Cup Tasting
Hector Gonzalez - Guatemala
David Walsh - Írország
Gyoung Jin - Dél-Korea
Thasos Moshopoulos - Görögország
Barista
Michael Phillips - USA
Raul Rodas - Guatemala
Scottie Callaghan - Ausztrália
Colin Harmon - Írország
Soren Stiller Markussen - Dánia
Stefanos Domatiotis - Görögország 

Latte Art
Haruna Murayama - Japán
William Priestley - Ausztrália
Sebastian Ryberg - Svédország
Sebastian Lösch - Németország
Sineenart (Fiefy) Anuwatanaphorn - Thaiföld
Claudie Donderwinkel - Hollandia 

Good Spirit
Jeroen de Corte - Belgium
Edmund Buston - Egyesült Királyság
Marta Piigli - Észtország
Mitchell Faulkner - Ausztrália 
Boryana Kotorova - Németország
Tóth Sándor - Magyarország
Szakértői fórum
Elindult a régen várt barista és bártender szakértői fórum.
A Mojito Mixeriskola weboldalán profi szakértők várják a szakmával kapcsolatos kérdéseidet. A fórum célja, összehozni a szakma iránt érdeklődőket, és a profikat egy helyen. Olyan neves szakértők válaszolnak kérdéseidre mint,
Antal B. Gábor szakíró, szakújságíró, a Finlandia Mixeriskola bár- és italismeret oktatója
Lajsz András Mester Bártender, „Címzetes Főiskolai Docens”
Biró Tivadar Mester Bártender, Mojito Mixeriskola vezetője
Hatvani Zília Mester Bártender, a Boston Bartender School vezetője
Burján Zsombor Mester Bártender, a FlairMojito Mixeriskola vezetője
Kovács Kálmán Mester Bártender, A Bacardi magyarországi márkanagykövete
Hajdú Péter Barista, Bártender, a Barista Akadémia vezetője

Legyen az kávé, koktél, párlat, bor, bárkultúra, vagy bártörténelem, Ők biztosan tudják a választ.
kérdezd a szakértőt


Mi is a kávéház?!

Kávéház az az utcai földfeletti üzlethelyiség, melyben kávé, tea, csokoládé, italmérési engedély tárgyát nem képező szeszes italok, az utóbbiakhoz szükséges nedvek, végre az elősorolt cikkekkel fogyasztani szokott sütemények mindig kaphatók; melyben legalább két rendes nagyságú tekeasztal folytonosan a közönség rendelkezésére áll, kivéve a kültelkeken és szállókban levő K.-ak, melyekben egy tekeasztal is tartható; végre mely K. felirattal van megjelölve. K.-i vagy kávémérési üzlet nyitására engedélyt csakis teljesen megbízható egyén nyerhet. A megbízhatóság a rendőrségnek külön e célra kiállított bizonyítványával igazolandó. Engedélyt egyáltalában nem nyerhet az, ki nyereségvágyból elkövetett bűntettért vagy vétségért büntetve volt és az, ki bordélyházat tart. A vendégek szolgálatára kifogástalan előéletű egyének alkalmazandók. Kávémérésekre szóló engedély egyedül kávé, tea, tej és csokoládé kimérésére és ezen italokhoz való sütemény eladására jogosít. Tekeasztalok felállítása, bárminemű játék kártyákkal vagy egyéb jelekkel és eszközökkel, végre zenélés vagy dalolás a kávémérésekben feltétlenül tilos. Minden kávémérés kívűlről kávémérés címmel látandó el, kávémérőknek a K. cím használaa tiltatik. Hogy mennyiben gyakorolható a főváros kizárólag kisebb haszonvételi jogának tárgyát képező italmérés kávémérési üzletben, az e részben fennálló szabályok határozzák meg. A kávémérés, tekintet nélkül az évszakra, esti 11 órakor bezárandó és reggeli 3 óra előtt ki nem nyitható.
Pallas Nagy Lexikon

II. CSODÁLATOS KÁVÉ SZAKKIÁLLÍTÁSVII. MAGYAR BARISTA BAJNOKSÁG2011. március 25-27.
HUNGEXPO BUDAPESTI VÁSÁRKÖZPONT
B pavilon
Csodálatos Kávé II  - A kitűnő dupla
Nagy sikerrel indult tavaly áprilisban a Csodálatos Kávé kiállítás. A kávépiaci találkozó, ahol az üzletemberek, a kávé szakemberei, versenyzői és fogyasztói először érezhették, a kávépiac különleges „aromáját” egy légtérben, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont D pavilonjában.
Ötven kiállító, a hazai kávéforgalmazás több mint felét reprezentáló neves cég jelenléte, az újszerű, piaci szereplőket koncentráló bemutatkozás tette érdekessé és értékessé ezt az első kávé piaci fórumot.
A kávékiállításnak folytatódnia kell. Ezt a véleményt egyöntetűen fogalmazták meg a résztvevők és a kiállítást folyamatosan figyelemmel kísérő SCAE, azaz a Különleges Kávé Európai Szövetségének szakemberei. Az elismerés olyan nemzetközi fórumokon hangzott el, amelyeken egyben a régió figyelmét is sikerült a budapesti kiállítás iránt felkelteni. Ezért jövőre, a már most kitűzött március 25-27-i időpontra a hazai forgalmazók mellett a környező országok is meghívást kapnak, és az előzetes érdeklődés alapján ezt a meghívást többen el is fogadják majd.
A kávékiállítás nagy szakmai attrakciója a három napos, VII. Magyar Barista Bajnokság lesz. A 2010. év nagy sikere volt a két rendezvény házasítása. Soha ennyi szakmai érdeklődő nem volt a versenyeken, mint tavaly. Ezt a szakmai érdeklődést erősítendő, még több kávés rendezvényre is lehet számítani, amelyek mind a piaci eligazodást, a kávéfogyasztás előnyeit, egészségügyi hatásait és a kulturált kávéfogyasztási szokások meghonosítását és népszerűsítését szolgálják.
A második kávé szakkiállítást a szervezők a D pavilonnál nagyobb, B pavilonban rendezik meg, a várhatóan megnövekvő kiállítói érdeklődés miatt és a programok zökkenőmentes lebonyolítása érdekében.
A jövő évi kiállítás szervezése már most elindult, ugyanaz a sikeres csapat, a Magyar Kávétársaság látott munkához. A 2011. évi Csodálatos Kávé Kiállítást a SCAE támogatja.